Inskickade förslag #FÖRÖSTERSUND

Temat skate/ actionpark

NAMN: Johanna Gjersvold 

BESKRIVNING: Fina Lugnvik och med så mycket barn, å det bara ökar för varje år.
Självklart behöver vi en mötesplats för barn i alla åldrar. En skate/kick och aktivitetspark i det fina grönområdet och med utsikt ner mot Storsjön. ( på samma ställe där det för många år sedan fanns en skateboard ramp)
Det är ett perfekt läge. Nära natur, sjö, skola och fotbollsplan.
Förutom för alla barn i Lugnvik så skulle det vara nära att ta sig hit för barn som bor i Brittsbo, Sånghusvallen och Tallbacken. Dom kan själva ta sig hit på cykeln för att ha roligt, umgås, lära känna nya kompisar och att få röra på sig på ett lekfullt och roligt sätt skulle bara vara en bonus. 

 

NAMN: Philip Boström 

BESKRIVNING: Hej. Jag tror att östersund skulle bli en bättre stad om det fanns en bra skatepark i stan. En skön skatepark men inte under bron. Där är det aldrig sol och det tar lång tid för den att torka, samt att det inte ger nästan något extraskydd mot väder. Det skulle vara fett om det var en grym pool del i skateparken. En skatepark skulle locka hit flerstudenter och göra staden mer attraktiv att bo i. peace out! 

 

NAMN: Sebastian Olsson 

BESKRIVNING: Jag tycker att Östersund borde ha en inomhuspark . Det är en Bmx/skate ramper och sånna grejer inomhus så att man inte behöver vänta hela vintern föratt cykla/ skata igen och att inte behöva åka till Sundsvalls inomhuspark (Drakstaden) 

 

NAMN: Linus Modin 

BESKRIVNING: Jag tycker ni borde bygga en skateboard park. för alla skateboard åkare hoppar upp på bänkar och förstör bänkarna. så en ny/större skateboard park skulle vara bra. 

 

NAMN: Isabell Edfeldt 

BESKRIVNING: Jag skulle önska en park där alla typer av barn kan leka stora som små. Den ska vara fylld med lekställningar av olika slag, linbanor, olika typer av gungor, grillplatser, skateramper, boulebanor, o olika grupper av ställen man kan sitta o umgås (gräsområden o bänkar) eller vägar att promenera/jogga/springa längs ,den ska även innehålla växtlighet o gärna vatten i form av en damm eller bäck. Parken ska locka alla människor att ha kul. Parken i Gävle är ett bra exempel på hur ett sådant område kan vara. 

 

NAMN: Oliwer Salomonsson 

BESKRIVNING: Bygga ut skateparken under frösöbron, göra större med mer och göra det till en inomhus park så man kan vara där på vintern! 

 

NAMN: Kalle Bexelius 

BESKRIVNING: Jag och många andra skulle älska att få skateparken under frösöbron utbyggd; banks, transitions och en bowl hade verkligen gillats. 

 

NAMN: Carl Jonsson 

BESKRIVNING: Jag tycker att en action park där man kan åka med kickbike och skateboard skulle göra Östersund bättre 

 

NAMN: Fredrik Nilsson 

BESKRIVNING: Som på bilden till länken som jag klickade på för att komma hit. 

 

NAMN: Sofie Ross 

BESKRIVNING: Något som skulle få östersund att bli en bättre stad att bo i enligt mig skulle va en påkostad fin park.

Många fina växter med färg och fina träd.
Platser man kan sitta på och såklart skräpkorgar så det inte blir en onödig nedskräpning :)

Det finns många parker för barnfamiljer men en park som är väldigt fin och till för lugn och ro är något vi inte har.
Det ska kännas som man lämnar stadsmiljön helt och kommer in i en helt annan värld.
Man skulle kunna läsa här, ta en promenad med hunden, jogga eller bara andas ut. 

 

NAMN: Martin Bock 

BESKRIVNING: Det skulle vara suveränt med en skatebowl i betong. 

NAMN: Niclas Mann 

BESKRIVNING: Vad Östersund behöver är en park för skateare, cyklar och kickbikes. En park liknande Åparken i Sundsvall. Det är en bra samlings punkt för både ungdomar och vuxna och placeringen bör vara centralt och inte under Frösöbron. Detta tror Jag skulle vara ett lyft för stan. 

 

NAMN: Erik Eliasson 

BESKRIVNING: Det är på tiden att vi skateboardåkare får en chans i östersund! En uppgradering till en äkta betongpark vore verkligen på sin plats! Lite av en dröm som skulle slå in.

 

NAMN: Alex Flemström 

BESKRIVNING: Jag tror att Östersund skulle bli bättre om man byggde ut den nuvarande actionparken som ligger under frösöbron eller om man byggde en ny någon annanstans, jag tror att många hade uppskattat det väldigt mycket och få många barn och ungdomar att gå ut och röra på sig mer. 

 

NAMN: Sofia Ohlsén 

BESKRIVNING: Skatepark hyfsat centralt, lekfull med bowl och gärna under tak. 

 

Temat bad

NAMN: Sture Norlin 

BESKRIVNING: Vi har en naturlig redan befintlig badstrand nere vid Badhusparken. Den behöver endast kompletteras med en finare och mjukare sandkvaliltet. För att höja badtemperaturen kan man anlägga någon form av avgränsare för att sas "stanna" upp vattenflödet in mot stranden. Ex. bygga en längre badbrygga ut från den redan befintliga stenbeläggningen.
Vid bastuhusen finns en stor och rejäl solterass där man skulle kunna hyra solstolar för avkoppling. Finns dessutom utrymme för att bygga en större terass, vilket säkert skulle behövas.
Badhusparken erbjuder möjlighet till förtäring i form av mat, kaffe, glass och annat som en badgäst önskar. Det finns en oerhörd potential att utveckla området runt Badhusparken. Inte många städer kan på naturligt sätt erbjuda badmöjligheter utan konstgjorda ingrepp i naturen.
Skulle bli mäkta förvånad om inte det skulle bli ett omtalat projekt i media och ge turister och nyanlända ytterligare en anledning att besöka och eller flytta till Östersund. "Vinterstaden" har vi redan och som blivit ett känt begrepp nationellt. Tyvärr finns det inte så många arrangemang, förutom Skidskytte, Yran och Storsjöcupen förknippas med Östersund. Därför skulle nog en "Riviera" ge ytterligare en dimension till att besöka och uppleva vår stad. 

 

NAMN: Markus olofsson 

BESKRIVNING: någon typ av soldäck hade varit jävligt nice, antingen nere vid frösöbåthamn eller borta vid yrancampingen! det fattas i östersund, ska inte behöva ta bilen till önsjön för att få bada :) 

 

Temat hund

NAMN: Lena Manneby 

BESKRIVNING: Staden är full av hundfolk, men saknar en mötesplats där vi både kan aktivera och motionera våra fyrfota vänner på ett säkert sätt utan koppel. Platsen bör även funktionshinderanpassas med t ex plattor där rullstol och rullator/men även barnvagnar enkelt kan manövreras. Ge oss mötesplatsen som övriga Sverige länge haft men som vi fortfarande saknar! När allt är klart skulle annonstexten kunna se ut ungefär så här:Välkommen till Östersund Hundpark för att pröva alla våra aktiviteter. Här kan du motionera din hund både mentalt och fysiskt. En mötesplats för stadens alla hundägare och hundentusiaster och ett Mecka för friska hundar, både valp som vuxen, nybörjare och tävlingsvan. Här skulle finnas många aktiviteter såsom agility, flyball, hundfrisbee, rallylydnad, miljöbanor, terrängsök med mera.
Med ett Drop-in koncept kan du på ett enkelt sätt nyttja hela anläggningen när det passar dig bäst, utan krav på medlemskap eller tidsbokning. Dessutom skulle hela parken vara inhägnad med stängsel, även mellan de olika banorna. 

 

NAMN: Anders Kristiansen 

BESKRIVNING: I Jämtland finns det otroligt många som ägnar sig åt att dragträna sina hundar.
Men eftersom vi inte är uppskattade i elljusspåret så hade det varit kanon om ni kan göra en slinga på runt 3km där vi kan hålla till och träna våra hundar utan att någon annan ska bli störd av detta.

Plats någonstans i Torvalla industriområde finns det mycket ledig skog och mark och företagen blir nog bara glada om där är mer rolijans så inte sabotörer vågar sig dit. 

 

NAMN: Simone Lundberg 

BESKRIVNING: En stor inhägnad hundgård är vad som skulle göra Östersund bättre. Vi är många hundägare som saknar en plats att kunna släppa vår hund lös på. Östersund är väl sen enda stad i Sverige som det inte finns en sådan i. Turister häpnar över detta vet jag. 

 

Temat skridsko

NAMN: Catharina Bäcklund 

BESKRIVNING: En konstrfrusen skridsksobana på Stortorget från 1:a advent till Vinterparkens öppnande i februari. I anslutning till banan skridskouthyrning och fikaförsäljning. Tänk levande livfyllt vänligt torg där människor i alla åldrar kan mötas, skratta och röra på sig i all enkelhet hela dygnet. Förebilder Stockholms (tex Medborgarplatsen) och NY (Rockefellarcenter) härliga vintertorg på sydligare breddgrader. Klart Vinterstaden kan! 

 

NAMN: Niklas Rosengrim 

BESKRIVNING: Först en enkel ide som hänvisas till vintern.. en skridskobana på stortorget på vintern skulle få mer familjer i centtrala stan.

Badhusparken har alltid undrar varför minigolfbanan inte byggs om så att den går i storsjöodjurets anda. Kom på iden när man vart i södra england där minigolfbanan var uppbyggd i sten och var helt underbart så varför itne bygga en minigolfbana i storsjöodjurets anda samt bygnader av östersund i ex sten.. 

 

Övriga förslag/ blandat

Priscilla Sundvall

Äventyrspark: Syfte: att ge de äldre barn stora motionsupplevelser som balans, spring, krypning, häng och hinder anpassade efter den åldersgrupp, och då menar vi barn efter 5-6 år fram till 12 ungefär. Vi tror att en enkel men lekfull äventyrspark i badhusparken, Östersund är en värdefull åtgärd. Lekparken som finns just nu är mer inriktad till de små barn, tycker vi.

NAMN: carina magnusson 

BESKRIVNING: Har varit i Norge och sett att man gjort "gator" med övergångsställen korsningar skyltar mm.
Tänk om det fanns en sådan här hos oss!
Dagisar skolor skulle kunna träna trafikvett där!
Kanske på torget eller badhusparken??? 

 

NAMN: Anna-Karin Wallin 

BESKRIVNING: Ett förslag att få lite färg på vårt Stortorg .
Att anlita ett antal kända konstnärer, som utför olika konstmotiv på keramiska plattor som sedan uppsättes på de befintliga grå och fula betongmurarna, som utgör en stor del av vårt trista torg.
Torget skulle få en livfull prägel som säkert skulle uppskattas av många Östersundsbor och turister.
I nuläget finns det på en liten vägg i trappan ner mot hobbyboden som är klädd med färgglada keramiska plattor som man blir glad att se i jämförelse med intetsägande torg. 

 

NAMN: Bosse Gabrielii 

BESKRIVNING: Marknadsför våra odjur i våra tråkiga rondeller typ vid stora kyrkan och andra. Går att gjuta i betong exempelvis.. 

 

NAMN: Fredrik Runbäck 

BESKRIVNING: Bygga en fin park med fontän på stortorget så att vi kan få en trevlig mötesplats 

 

NAMN: Gustav Marnetoft 

BESKRIVNING: Gör lugvnikstorg lite mer centralt så folk hittar dit. Det måste dessutom rustas upp ganska mycket. 

 

NAMN: Håkan Johansson 

BESKRIVNING: Arbetet med parkmiljön i Badhusparken och vid Surfbukten är på alla sätt bra och gör livet lite skönare för oss östersundsbor. Skulle dock vilja ha en kulle eller fler. Det är lite platt just nu.
Några anlagda kullar gärna med bänkar eller andra sittplatser tror jag vore en tillgång för parken. 

 

NAMN: Håkan Johansson 

BESKRIVNING: Konstruera en öppen förskola/parklek som kan "vikas ihop" förslagsvis av container eller liknande. Denna kan placeras på torget med personal,den kan innehålla allt som behövs och vid behov placeras på annan lämplig plats. 

NAMN: Håkan Johansson 

BESKRIVNING: Bygg en bäck som gärna får börja med ett vattenfall i övre delen av torget.
Bäcken kan sedan rinna neråt med diverse små fall och dammar.
Den måste givetvis vara så konstruerad att det finns färdiga delar att lägga igen den vid till exempel Storsjöyran. 

 

NAMN: anders magnusson 

BESKRIVNING: Hej
Bygg 2 paddeltennis banor i badhusparken eller bort mot ångbåtsbryggan. Minska bangolfen. 

 

NAMN: carina sandberg 

BESKRIVNING: Gör ett utomhusgym i Badhusparken! Medans barnen leker i parken, kan föräldrar eller annan vuxen passa på att gymma. Perfekt kombo i en fantastisk miljö!! 💪👫 

 

NAMN: Sepideh Razavi 

BESKRIVNING: "IN" stations (INformation corner/station for the INternational guests and residents)

Informationshörna: pappers- och digitalbaserad information station för de internationella gäster/turister, invånare och studenter …

Kan nästan ser ut som: en busstation med bänk, anslagstavla och digital skärm (kan användas som reklam billboard av kommunen och via kommunen av olika företag mm). En informationshörna/station (eller flera) där information om olika företag, utställningar, prova på aktiviteter, idrottsföreningar, mat och restauranger, praktik och arbete, Kommunens nya olika satsningar m.m. ges på andra språk fram för allt på engelska.

NAMN: Julia Skog 

BESKRIVNING: Hej!

Jag är uppvuxen utanför Östersund men har nu bosatt mig med min man i vår nyinköpta lägenhet i centrum. Jag älskar den här staden och att bo här, men det är en viktig sak som jag saknar. När jag besöker andra städer och inte har något att göra så brukar jag bara gå och sätta mig i deras parker/botaniska trädgårdar och njuta av lugnet mitt i staden. Det enda vi har här i Östersund är Badhusparken med en ytterst liten gräsplätt med några träd eller kyrkparken som inte heller är någon höjdare.

Österäng används i princip en gång per år, på studenten, men annars är det bara en enorm och tråkig gräsmatta. Tänk om man skulle sätta en fontän/damm i mitten och en massa fina träd och buskar med stigar och bänkar. Kanske till och med ett litet café som serverar glass på sommaren. Det skulle vara min dröm, att Östersund fick sin alldeles egna vackra park, en oas i staden där man faktiskt vill vara.

 

NAMN: Kristoffer Darj 

BESKRIVNING: Jag vill skapa en plats som uppmuntrar till spontana möten på stortorget.
Tänk om man fixade sittplatser under tak på torget där det uttryckligen stod skrivet att man inte ska
sitta ensam utan istället slå sig ner vid andra och prata och att det är ok. Det hade kunnat ge oss skygga jämtar en officiell isbrytare för spontana möten över generationsgränserna, språkgränserna och bekantskapskretsarna.

Jag hade tagit med min matlåda och slagit mig ner vid ett sånt ställe titt som tätt. Eftersom det inte heller är någon försäljning så borde det inte konkurrera med restauranger/cafeer i närheten.

Det behöver inte vara så komplicerat men syftet ska vara att ge folk en knuff i rätt riktning för att prata med andra.

Jag tror att en sån plats behöver några saker för att fungera.
1. God insyn, det behöver gå att se på håll om det är någon där redan.
2. Vindskydd och tak. Mot blåst och regn för att någon ska vilja sitta där.
3. Tydlig skyltning som berättar att här är det ok att slå sig ner vid en främling och snacka lite.

Därför ser jag något framför mig i stil med ett orangeri eller lusthus.

http://greenspire.se/images/wp//2013/02/qvesarum-1024x702.jpg
http://www.qvesarum.se/20.0.0.0/4542/cache/4542_bb38b7e6031a0ed4b37a694f0b645af2.jpg
http://y.cdn-expressen.se/images/5d/26/5d26cb7fc3850023f70e53273e5d40ea/632@80.jpg
https://sodergarden.files.wordpress.com/2014/08/img_1856.jpg

Man skulle kanske kunna prata med Hej Främling och låta dem sätta sitt varumärke på stället. Då får man ett bra namn och de får en central plats att skylta lite med sin verksamhet. Det som sätter en kommun på kartan är knappast en extra arena utan lyckade lösningar på de problem som alla brottas med.

 

NAMN: kristina wikstrand 

BESKRIVNING: på vallsundsbrons parkeringsplats ute vid storsjöodjuret och rastplatsen ute på stenpiren
så att vi simkunniga lätt kan komma ner och upp ur vattnet ute på djupvattnet pga att det ej finns ngn lämplig sandstrand att kunna vada ut i 

NAMN: Benny Grahn 

BESKRIVNING: Uppföra cykelhotell på några ställen i Östersund.
Eftersom det planeras för expresscykelvägar borde det även finnas ställen för säker och trygg
förvaring av cyklarna.
Östersund ligger idag i toppen av placeringarna i cykelkampen.
Med en trygg förvaring av cykeln skulle ännu flera cykla. Detta skulle främja hälsa, miljö och ekonomi 

 

NAMN: Benny Grahn 

BESKRIVNING: Hundkiss stolpar för ett ännu bättre,trevligare,roligare och hållbarare Östersund.
Placera stolparna med en speciell Östersundsdesign på några ställen i staden.
Stolparna skulle öka medvetenheten om hundkissets frätande skador ( p g a kissets innehåll av salt,
kväve och ammoniak) på lyktstolpar, husfasader, staket etc.
I Sverige orsakar dessa frätskador kostnader för flera miljoner.
Stolparna kan kanske bli en rolig, seriös och hållbar exportidé till andra städer. 

 

NAMN: Elias Ericsson 

BESKRIVNING: Jag hade velat att ni bygger en filmstudio ditt alla som vill kan komma och spela in film. En filmstudio som har en greenscreen-studio,rum med kulliser och rekvisita. 

 

NAMN: kristina wikstrand 

FÖRSLAG/RUBRIK: behov av badstege på Vallsundsbrons första holme sett från Frösösidan dvs Öneholmen, där bänk och Storsjöodjuret är uppsa 

BESKRIVNING: finns knappt så rent vatten i ngn sjö så nära en stadsbebyggelse som här i Östersund
lätt gå, cykla eller ta bilen 

 

NAMN: David Park 

BESKRIVNING: Jag skulle tycka det va trevligt med ett utegym på Tallbacken (gamla I5 skogen ovan gamla hinderbanan) i skogen mellan husen och ICA maxi finns idag en löparstig som är väl använd och det skulle passa mycket bra med ett utegym där. 

 

NAMN: Linda Petersson 

BESKRIVNING: Hej
Min idé bygger på att Storsjöstrand och Badhusparken ska aktiveras konstnärligt. Det kommer att bli ett vacker promenadstråk som kommer fortsätta åt Minnesgärdet. Jag skulle vilja koppla ihop en strandpromenad med skulpturer både lek, ljus med mera och konst som blir ett naturligt promenadstråk med start från badhusparken. Tanken är att gamla skulpturer ska integreras med nya. Vid början av promenaden skulle en det finnas en byggnad som fungerar som ett utställningsrum för konst men också vid evenemang runt Badhusparken. Den ska kunna ses låst men också kunnas öppna upp och ses inifrån och aktiveras med pedagogiskverksamhet.
Man skulle kunna utlysa en tävling där nyexaminerade arkitekter får tävla om att rita ett utomhusrum som kommer vara upplyst och kunna ses utifrån. Men det ska även gå att öppna upp vid olika evenemang där konst och andra utställningar kan visas där så man ska både kunna gå in i det öppna upp området runt. 

 

NAMN: Benny Grahn 

BESKRIVNING: I Östersund är det inne att vara ute.
En aktivitet för ett ännu bättre och roligare Östersund.
Utegym speciellt anpassat för äldre på lämplig plats, ev. i nära anslutning till ett äldreboende.
Motionsanläggningen ökar möjligheten till ett hållbart åldrande 

 

Ingeborg Karlsson

Vem behöver bankpalats i dag ?
Med ökande datorisering vill inte bankpersonalen träffa oss kunder personligen.
 Personal och datorer kan flytta till Stadsdel Norr t.ex.

Bygg om de centrala bankhusen till saluhall, små mysiga affärer ,någon pub .och lägenheter.

Men rör inte fasaderna !

 

 

NAMN: Karin Olovsson 

BESKRIVNING: Med tanke på alla turister, motionärer och träningscyklister som kör denna runda i ur och skur skulle det väl vara jättefin reklam för vår vackra stad. 4 mil långt passar alla vuxna som barn, fika ställen finns på flera ställen efter rundan och man får uppleva city, små byar och landsbygd med både kor och hästar efter vägen. Idag så är det ju ofta aktiv semester som efterrågas. 

 

 

NAMN: Urban Lidén 

BESKRIVNING: Hej Tomas & Co!

Storsjöskolan i Odensala är en av många skolor som är i behov av uppdatering. Se utdrag ur brev från rektorn nedan.
"5. Skolorna i kommunen är i behov av renovering och ska anpassas utifrån formen som Läroplanen anger. "
Rektorn skriver även att lärarsituationen är kritisk med akuta behov av tillskott av olika anledningar.

Vad vore bättre FÖRÖSTERSUND än att satsa på våra barn genom hjälp med renovering av skolorna!?
Det är mitt förslag. 

 

NAMN: Ove Isacson 

FÖRSLAG/RUBRIK: 1. Storsjöodjur, 2. Thomee brygga, 3. skateutrustning/ BMX och faciliteter för detta på Stortorget. 

BESKRIVNING: Hoppas du Tomas har fått min bild på 1. Storsjöodjuret Som bör placeras på Östersundssidan i viken mellan gång och körbron till Frösön, för vad är väl Storsjön utan ett odjur som man kan se okulärt, kunde vara trevligt för både oss infödingar men också turister.
2. Thomeé när den blir klar,men även ångaren Östersund, anser jag skulle kunna göra turer runt Frösön för turister och oss i Jämtland, detta kan komma till stånd genom att en brygga uppförs på höger sida alldeles innan gångbron till Frösön börjar, då kan båtarna lägga till och ta upp eller släppa av passagerare och gå omvartannat höger respektive vänster varv runt Frösön som kommer att ta cirka 2,5 timmar vart varv. Jag tror att detta skulle bli en populär attraktion i Östersund.
3. För att liva upp vårt ofta tomma och trista Stortorg så tror jag om det ordnas på någon del av torget, attiraljer för skateboard och BMX där ungdomar kan utöva sin hobby så har vi löst somligt av Stortorgets ödslighet.
Tomas om du vill ha hjälp med kostnadsberäkningar eller konstruktioner så kan jag nog bistå med detta.
Hälsningar Ove Isacson 

 

NAMN: Larry Chiborn 

FÖRSLAG/RUBRIK: ÖPPNA TILLAGNINGSKÖK HÄRADSGÅRDEN LIT 

BESKRIVNING: Fixa tillagningsköket (som inte används !) i Häradsgården så att det blir toppmodernt så att samtliga dagens måltider kan tillagas där. Hög tid att de inneboende pensionärerna får känna matdofterna från tillagningen och att de som vill kan gemensamt umgås vid måltiderna.

Det framhålls på olika sätt hur duktiga politikerna är att måna om alla men pensionärerna i Lit får äta fjärrmat. Östersund = Matlandets huvudstad. I höst en konferens i Östersund om mat mm. 

 

 

Sevin Uzun

Första våningen är det ett simpel café. Det har använts ljusa och fräscha toner. 

På andra våningen är temat biljard bar, där man spelar biljard. Det är mörkare i andra våningen som om man kommer från den ljusa tonen till en mörkare ton. På bilderna finns det inte men man kan även lägga till hiss eller trappor för att kunna gå upp och ner. Byggnaden ska vara gjord av glas, då materialet glas ser "classy" och rikt ut. Något som jag tycker att Östersund behöver. Insprationen kommer från Marilyn Monroe och gamla tider men med modernare material. 

 

NAMN: Elsa Rudsby Strandberg 

BESKRIVNING: Vi behöver få kunna sitta ute lite längre del av året än bara några få sommarmånader! Varför inte glasa in delar av gågatan dvs göra en galleria där gågatan är det naturliga samlingsstråket? Vi jämtar gillar att umgås men behöver tina upp med lite värme😊.... En inglasad gågata med lite goda möjligheter att sitta under tak o äta eller fika fast man ser himmelen ovan taket, skulle alla må bra av. En crazy idé kanske...men varför inte ?? Idén bjuder jag på men hur man förverkligar detta ...ja det behöver fler grunna på! 😄 

 

Klass 8 grön genom Jojo, bildlärare Parkskolan

 

Hej juryn,

 

Jag tror att ni har fått in alla tävlingsbidrag från klass 8 grön, Parkskolan, men för att försäkra mig om detta (samt att ni ska få se helheten) så skickar jag härmed in samtliga bidrag och en helhetsbild av Stortorget. Vid helhetsbilden (bilaga 1) hovrar jag på Samuel Permans gata och blickar ner mot Badhusparken.

 

       

NAMN: Fredrik Fransson Välimaa 

BESKRIVNING: Människor boende i Östersund, men även turister ska kunna njuta och mötas av storsjön från alla vinklar.
Bygg en glaskupol och gör det till en samlingspunkt där människor kan, sommar som vinter sitta och fika och mötas. Kupolen ska vara upplyst och det ska finnas möjlighet att flytta runt den så alla kan ta del av den, men med fördel nära badhusparken där många event håller till året runt.
Har så många utvecklingsmöjligheter kring detta, men det ska till att infrastruktur som renhållning, säkerhet för barnfamiljer, handikappade ja alla ska kunna ta del av detta. Sen använda solceller som energikälla i kupolen då förnyelsebar energi är framtiden. Verket ska heta Kupolen. Där kommer folk att samlas. 

 

Bo Viktor/ Linnea Wigg Viktor

Rubrik: Rädda innerstaden!

 

Utvecklingen av handeln i stadskärnan är oroväckande. Tomma affärslokaler främst på Storgatan visar att insatser måste göras för att rädda innerstadskärnan!

Östersunds kommun vill nu satsa på stadskärnan med utnyttjande av innergårdar, men affärerna försvinner. 

Jag anser att man börjar i fel ände. Utifrån många samtal med affärsägare på Storgatan är det parkeringsmöjligheter som är problemet till att kunderna väljer Lillänge med nära och gratis parkeringsmöjligheter.

 

Mitt förslag:

Öppna vårt stora, tomma torg, som är en stenöken som står tom utom de dagar då aktiviteter pågår och det är inte många under året.

Med p-skiva, två timmar, skulle det vara möjligt. Det fungerar i andra städer med framgång. Det finns visserligen p-hus men jag vet att många inte vill köra in där betala och bära kassar. Då åker man hellre till Lillänge där man parkerar gratis. De tillfällen där man upplåtit torget för parkering har detta märkts och gynnat handeln på Storgatan.

Gör detta nu och det är bråttom! Det går i andra städer så varför inte i Östersund. Nu börjar turistsäsongen så det brinner i knutarna!

 

NAMN: Bertil Näckter 

FÖRSLAG/RUBRIK: Information om staden vid Lillängerondellen 

BESKRIVNING: Bakgrund
Årefjällen är den stora destinationen här i Jämtland. Åre har 33tusen gästbäddar. De flesta åker dit i bil. Många, tusentals, åker förbi Östersund. Åker förbi - just det. De är trötta/hungriga/fikasugna efter en lång bilfärd. Men de ser broar och till vänster skymtar affärer och en hamburgerrestaurang. Det är allt. En liten parkering med en torftig informationstavla finns på höger sida. Detta håller inte.

Förslaget

På denna sida av vägen med kontakt med spåren vid Spikbodarna byggs med smidig in- och utfart en BYGGNAD innehållande information om Östersund ( Infocenter Östersund). Någon våning upp i byggnaden finns cafe'/restaurang med utsikt Stad/Sjö/Fjäll. Informationen ska locka till besök i stadens centrum.

Argument
För att få fart på stadens centrum är en av byggstenarna att få fler att besöka staden.
Vi får inte missa de som åker förbi.
Korsningen E45 (karusoado-Gila på Sicilien) och E14 och Riksväg87 är viktig och behöver service och information om Staden. 

NAMN: Monica Frank 

FÖRSLAG/RUBRIK: Sommartorget 

BESKRIVNING: Vi är bra på att vara Vinterstaden, men vi kan verkligen utveckla Sommarstaden ytterligare. Surfbukten är ett underbart, kreativt steg i rätt riktning. Nu behöver vi göra något åt centrala stan också. Stortorget ger en härlig öppen solyta med utsikt mot Storsjön och Badhusparken. Felet är bara att stora, öppna ytor ofta känns otrivsamma och i vissa sammanhang rent hotfulla. Samtidigt erbjuder torget så många möjligheter för större, utrymmeskrävande evenemang typ Yran och bör därför inte byggas bort permanent. En lösning som skulle göra stan mer trivsam, ge härligt häng mitt i stan och dessutom gagna handeln i centrum vore att skapa "Sommartorget". Som det nu ser ut finns bara uteserveringarna eller ett fåtal bänkar eller trappsteg att välja på för den som vill utnyttja torget. Mitt förslag är ett allaktivitetstorg, ett slags levande kollektivt uterum där vi kan umgås över åldersgränserna, sola, leka, samtala, vila mellan shoppingrundorna, bli sugna på en bit mat från närliggande restauranger, lyssna till ett spontant uppträdande av någon spirande musiktalang eller dagens poet, kanske besöka biblioteksboden eller dagens ideella förening, lämna småbarnen en timme i lekboden medan mamma och pappa shoppar loss i city. Ett torg som lätt packas ihop när det är dags för Storsjöyran och som sedan poppar upp igen så länge sommaren håller sig kvar och likt en magnet drar lediga ortsbor och turister till stadskärnan och på så sätt gynnar både handlare och krögare i city.

- Skapa flera runda "oaser" med hjälp av portabla planteringar av den typ som fanns på gamla torget, samt parasoller.
- Sittplatser i oaserna, både strandstolar av den typ som finns i Vinterparken och bord med bänkar för den som vill ha picknick.
- Familjeoaser med vilstolar till de vuxna och plaskdammar, sandlådor och solparasoller för de små, gärna på färgglada lekmattor.
- Torghandel i småbodar, samlade runt ett slingrande bygata, där vissa bodar är öppna för s.k. popup-butiker.
- Kanske också en biblioteksbod; en lekbod med barnpassning a' la Ica och Ikea, för att ge föräldrarna tid till cityshopping; en konstgalleribod; en föreningsbod där lokala ideella föreningar får visa upp sina aktiviteter; en turistinformationsbod, en veckans-lokala-odlare-bod, en hyr-en-pensionär-bod, en fråga-en-flykting-bod, kommundirektörens bod,
- Förstahjälpen-bod med sjukvårdskunnig värd samt hjärtstartare.
- Dricksvattenfontäner/automater på minst tre ställen runt torget.
- En liten scen/speaker's corner för allt från standup till estradpoesi och singersongwriters. Samt några rader med långbänkar för publik.
- Torgvärdar som rör sig runt bland folk och informerar, skapar möten, samtal, lekar, upptåg samt ansvarar för förstahjälpenboden.
- Activity corner med surfbukten-aktiviteter (lina, studsmatta, whatever kul)

Jag skickar också in en (tämligen slarvigt utförd) skiss med mitt namn och telefonnummer på, ifall ni vill veta mer om hur jag tänker.

Nu fixar vi stan, va?! 

 

NAMN: Jörg Birkl 

BESKRIVNING: När besökare kommer till Östersund, samt även dess lokalinnevånare, skall man känna fräschhet Av att någon lagt ned extra krut på att hålla vår stad extra ren.( Bort från Lortsverige). Man måste börja ta hand orm det man har innan man satsar på något nytt. Tänk vilket epitet: Sveriges Renaste STAD 

 

NAMN: May-Britt Stafrén 

BESKRIVNING: Bygg en rejäl stenmur från hörnet av Vinterbadet till Badhusparkens "långbänkar". Så långt ut som möjligt. Fyll upp med massor av sten med ett rejält lager sand överst. Ett par trampoliner eller i alla fall badstegar för dem som smidigt vill ta sig ner i vattnet. Fixa till omklädningshytter vid Västra stn-byggnaden eller i sportbutikhuset..
Sen är det bara att sola och bada så alla blir glada. 

 

NAMN: paulina ocklund 

BESKRIVNING: torghandel,eventer mm 

 

NAMN: Olof Englund 

BESKRIVNING: En lämplig dag under sommaren kommer en armada av Storsjöodjur passera förbi hamnen och Frösöbron, det ena odjuret färggladare och hemskare än det andra. Det bäst utformade odjuret vinner tävlingen och
alla deltagarna får diplom. Tävlingen kommer filmas och bilderna har stora möjligheter att nå TV -tittare i många länder. Alla deltagande odjur måste naturligtvis flyta. En bra tidpunkt för paraden är veckorna runt Storsjöyran. 

 

NAMN: Lena Jonsson 

BESKRIVNING: Min ide går ut på att man har ett "mini cosmonova" där man visar sekvenser av vad som erbjuds i och runt om Östersund. Det behöver inte vara en salong för sittande-utan jag tänker istället att man går in i ett rum /liten salong där man står och blir serverad "smakbitarna" genom visuella bilder. Det kan vara en film som snurrar högst 10 minuter, och där man lånar hörlurar, och sedan väljer på vilket språk man vill lyssna. Filmen kan uppdateras, så det också kommer med nya aktörer, och därmed kan det vara ett sätt att företag är med att bekosta en del av den kostnad som blir. Vi är många i och runt om Östersund, förutom alla turister mm som skulle kunna upptäcka så mycket mer av det fantastiska utbud som vi har. Själv tycker jag att det inte blir samma sak att gå in på en turistbyrå och bara få en folder för att läsa mig till vad en stad har att erbjuda, nej jag tror att det är dags att "Visualisera Östersund" 

 

NAMN: Markus Hellby 

BESKRIVNING: Jag uppmanar er att fundera, vara öppen, inspireras och se möjligheterna i att GLASA IN delar av Prästgatan och gör det till en häftig utemiljö/galleria. Glastak med möjlighet att öppna/stänga längst med delar av vårat shoppingstråk.

Fundera på det, tror att med lite fantasi så kan man få till något väldigt trevligt och att det skulle klara vårat jämtländska väder. 

 

NAMN: Adrian Stigsson 

BESKRIVNING: Östersund är en stad som redan satsar för en bättre miljö, men man kan ta det steget längre. Om man skulle sattas på att utöka solkraften genom att exempelvis täcka parkeringar för cyklar med solceller, eller andra byggnader med solceller/vindkraft format som någon form av "konst" så skulle man göra ett slag för framtidens miljö. Samtidigt så ger man Östersund en mer modern känsla, samt visa råsten av landets städer att man kan göra många små satsningar för en bättre miljö imorgon. För många bäckar små bildar ofta stor å. 

 

NAMN: Anna Ottosson Blixth 

BESKRIVNING: Om man bygger om eller ny lekplats i Badhusparken liknande den som finns i tex Vasaparken i Stockholm med gummerade kullar, studsmattor och andra roliga saker, tex en Birgerfigur och utformar detta så den även går att täcka med snö vintertid och bli till barnens Vinterpark. Då skulle man spara en massa arbete att tillverka/invänta snö och riskera eventuellt blidväder som tinar det man lagt ner stor tid på att bygga under vintern och få en funktionell aktivitetspark sommar som vintertid. 

 

NAMN: Fredrik Hermansson 

BESKRIVNING: I många delar av Östersund byggs det nya områden samtidigt som befintliga områden fräschas upp. Samtidigt kämpar butikerna i stadskärnan mot butiksdöden och mitt förslag skulle kunna få fler människor att röra sig i centrum.

Då vi själva har mindre barn brukar vi ofta besöka olika lekparker i andra städer när vi stannar till på våra semestrar. Dels för att barnen ska få leka av sig och för att vi själva tycker det är spännande att se hur lekparkerna ser ut. Topp 3 både för oss och barnen är Spökparken nere vid Varbergs fästning, lekparken Plikta i Slottsskogen Göteborg och lekparken i centrala Jönköping. Gemensamt för dessa tre parker är att de är så mycket mer än en klassisk lekpark utan kan mer liknas vid en aktivitetspark för barn och yngre människor med olika utmaningar som passar alla åldrar. Dessutom skapar de en ström av barnfamiljer som gärna besöker kaféer och restauranger i närheten när familjen blir hungrig, då man ändå är på stan blir det lätt hänt att man går in i affärer osv.

Det har satsats mycket pengar på att rusta upp Badhusparkens kafé och minigolfbanor, strandpromenad bort mot Jamtli, nytt stråk från Stortorget ned mot Badhusparken men när det kommer lekplatsen i Badhusparken har inte mycket hänt det senaste decenniet. Parken i sig är inget utflyktsmål utan vår familj och många andra rör sig inte i den delen av Östersund annat än vid genomfart.

Om en modern och utmanande lek/aktivitetspark skapas kommer många barnfamiljer vara där i timtals för lek och aktiviteter vilket kommer ge en helt annan typ av rörelse mellan Stortorget och Badhusparken med ett uppsving för butiker, restauranger och kaféer i närheten av Stortorget.

Tillsammans med Surfbukten som komplement kommer Östersund helt plötsligt ha en anläggning som få andra städer kan mäta sig med och en "dragare" av rang som lockar massvis med människor att röra sig mer i vår stadskärna. På sikt kan skateboardparken byggas ut, med Surfbukten och aktivitetsparken får staden ett stråk med olika aktiviteter ända från Frösösidan bort till skateboardrampen under Frösöbron.

Efter att ha sett hur mycket rörelse det är kring liknande parker i andra städer är jag övertygad om att detta skulle ge Östersund som stad ett rejält lyft! 

 

Jörgen Dahlberg 

Tänk att köra snöskoter på vintern och åka berg å dal bana på sommaren. Happyland på fd Stortorget skulle kunna bli nöjesområdet året runt med mobila karuseller på sommaren, och guidade skoterturer på vintern som utgick från jamtlibryggan.

Barnen skulle kunna möta storsjöskrutten och lära sig sånger från jämtlandslotta. Lokalt odlad mat skulle kunna säljas på torget och varje tisdag , torsdag och söndag skulle en mikrofon stå på torget i 30 min å där skulle "folkets röst" höras. Samtal sång eller skratt spelar ingen roll. En mikrofon, ett folk.

 

 

 

NAMN: Niklas Svärd 

BESKRIVNING: Östersunds trivsammaste plats heter Surfbukten. De e där det ska satsas för alla. Aktiviteterna som har funnits har varit otroligt omtyckt och trivsamt. Tänk att få utveckla detta tillsammans med kommunen. Hopptorn, Stor härlig brygga, Sommarcafé, flytande studsmatta, kanske en scen.... listan kan göras lång! Med en sådan satsning kan man bjuda hit Rackartygarna igen och andra akrobater som drar folk. Som prioriteringen ser ut i kommunen så ska alla grönområden bort och bostäder ska byggas. Den här platsen har visat sig vara viktig för kommuninvånarna! Satsas det på detta så kan jag som egen företagare också tänka mig att ställa upp! Dock inte lika mycket då jag har en liten enskild firma... Men många krafter små kan bli underverk till slut! Nu kör vi! För Östersund! För Jämtland! 

 

NAMN: Anders Ericsson 

FÖRSLAG/RUBRIK: Inglasad gågata 

BESKRIVNING: Hej
Min utvecklingside är fyrdelad men varje del är del av en helhet.
1, glasa in gågatorna med glastak precis som hamnmagasinen i Sundsvall, ingen annan har en sådan lösning vad jag vet och detta blir unikt, gör varje ingång i stadskärnan unik med en egen "portal"
med "svävande" fik mellan huskropparna.
2, ingen går mer än 300m efter att ha handlat, bygg parkeringshus under stortorget och phus vid kv skjutbanan.
3, de enda hus som går att göra gallerior av inne i stan är fd polishuset samt teatern, gör gallerior av den och locka tillbaka lillänge butikerna in till stan.
4.designer styla hela stan, lyktstolpar, cykelställ, klockor, allt görs i samma still så staden får en tydlig profil, gamla gjutjärnsstolpar och parkbänkar med äldre stil.

Totalt blir det en tydlig unikstyling med anslag av gammalt 30tal / vikinga tema som smakfullt vävs in i det morderna. Funktionella och nytt som glastak och eleganta innomhusvinterträdgårdar hängandes över gågatorna i kontrast till ett vinterigt yttre. Lite av att komma som Alice i underlandet till nått alldeles speciellt ställe, vår lilla stad! 

 

NAMN: Jenny Nilsson 

FÖRSLAG/RUBRIK: Långbrygga 

BESKRIVNING: En bryggpromenad i Östersund, vem vill inte göra det?
Murarna, eller stenblocken, sluttar brant ner i Storsjön i Badhusparken och Surfbukten. Här borde vi bygga bryggor som följer längs med dessa. Från Sufbukten in mot gångbron och runt på andra sidan mot Vallsundsbron...inte ända fram kanske...:) Runt den lilla ön mellan Badhusparken och Surfbukten och från skateboardrampen in till Badhusparken. Några större platåer efter dessa bryggor skulle kunna utrustas med bänkar att sitta på.
Fint för ögat, fint för den som vill lägga sig och sola en stund, sätta sig ner ett slag eller ta stans skönaste bryggpromenad! 

NAMN: Thomas Höglund 

FÖRSLAG/RUBRIK: Flyttbart pop-up torg med bodar, mindre skaterampar etc.. Även med sittplatser, bord 

BESKRIVNING: Östersund är mycket mer än bara centrum.. Det är gator och torg.. som kanske inte används. Det finns flera gamla stadsmiljöer både i förorter och centrum som kunde användas. Exempel: Torget i Lugnvik, Lit, Brunflo... Blå Center, Körfältets innergårdar, Fylla upp Stortorget vid evememang så att det blir mer levande

Kunde även vara en del av flyttbara evenemang som Myltsylth i parken, som ambulerar i stadens parker

Man bygger en flyttbar miljö som enkelt kan sättas ihop och plockas ned. Skall vara med följande innehåll
* 3 - 10 små bodar som kan användas för pop-upförsäljning, information etc
* Mobila skaterampar som skall kunna förlyttas på släpvagnar alt förankras på släpvagnar
* Mobila sittplaser och bord för att kunna genomföra servering o liknande
* Teknikbod, är förberedd för ljudmixer, så teknik kan samlas på ett ställe. På samma ställe en byggcentral - så man kan centralt försörja bodarna med el
* Bod som är förberedd för café verksamhet

Skall vara enkla att montera. Nedmonterade skall det max ta en lastbil för att transportera bodarna och utrustning ( undantag teknikbod och skatedelar )

Inget scenbygge för det duger med kommunens flyttbara scen 

 

NAMN: Christian Wikén 

FÖRSLAG/RUBRIK: Saluhall/food court 

BESKRIVNING: Jag är 29år gammal och har bott i Östersund i snart ett år. Jag flyttade hit pga jobb på sjukhuset men även fjäll och natur lockade. Jag trivs bra och naturen har inte gjort mig besviken. Efter ett år här har jag dock märkt att trots fjällen är det ofta ett annat samtalsämne som hamnar i fokus då man pratar om vad man gillar med denna del av landet. Det jag syftar på är maten. Med världsklass-restauranger som Fäviken och Mikado i regionen, samt populära krogar som Jazzköket i stan märker jag hur ryktet om gastronomin här har spridits sig utanför länet. Varför uppfinna hjulet på nytt när man kan spinna vidare på redan framgångsrika koncept. Mitt förslag handlar alltså om att starta en food court/saluhall för försäljning av bra, enklare mat. Jag har under vintern besökt Mexico och där finns denna typ av matmarknader i alla städer oavsett om det rör sig om en storstad eller mindre by. I Köpenhamn finns också en häftigt matmarknad där man använt en gammal lagerlokal till plats för food trucks så man kan utnyttja dessa året om. Även Lund har en fin saluhall.

Jag är medveten om att detta förslag är lite flytande och omständigt men jag är säker på att det skulle innebära ett lyft för stan. Jag ser framför mig att man kommer till en plats för lunch eller för att ta något att äta tillsammans med en öl efter jobbet en fredagseftermiddag. Bland utbudet kan man köpa en korv från fävikens charkuterier, en mexikansk tacos eller varför inte en portion köttbullar men hemmalagat mos och rårörda lingon. Kanske skulle man även kunna engagera någon av alla de nysvenskar som kommit hit för tex ett syriskt matstånd. Möjligheterna är stora!

Här är några länkar för att närmare beskriva vilken typ av saluhall jag syftar på:
http://mercadoroma.com/el-mercado/
http://copenhagenstreetfood.dk
http://lundssaluhall.se

 

NAMN: Anders Högfeldt 

BESKRIVNING: Bygg ut Ladängen och gustavsbergsbacken så att de även kan användas sommartid. Mitt förslag är att anlägga rodelbana/banor. Liftsystemet skulle behöva byggas om för att kunna transportera gäster/turister.
Om liftsystemet byggs om samt körs under sommaren skulle detta även öppna upp möjligheten till downhill mountainbike i de båda backarna. 

 

NAMN: Olle Westin 

BESKRIVNING: Jag tycker det ska finnas gångbroar ovanför vägarna i östersund så slipper man gå över övergångsstället som det gör på gran canaria där finns det gångbroar ovanför vägarna så man slipper övergångsställen så går man över bron i stället och det ska finnas i östersund vid varje övergångsställe i östersund att det finns gångbroar vidövergångsställena till andra sidan gatan för då kan man gå och cykla över gångbroarna vid alla övergångsställen i hela östersund 

 

NAMN: Benny Strindlund 

BESKRIVNING: Tanken är denna,gjuter men baseng i betong 50 m b x 20m med tak som är i glas öppnings bart kallas för sommaren.
Den ska var vid badhusparken öppen året runt.
Som ni förstår flyter denna i vattnet,värme kommer från Jämtkraft ,bara att docka in.